Home Up Rok 2009 Rok 2008 Rok 2007 Rok 2006 Rok 2005 Rok 2004 Rok 2003

 

 

Zapojenie študentov našej školy do programu MLÁDEŽ V AKCII v roku 2007

Hostiteľská krajina:

Holandsko

Partnerské skupiny zúčastnené na výmene:

bullet

Holandsko -  Pluryn Werkenrode groep, Locatie Werkenrode, Groesbeek

bullet

Česko - OS "Nádeje" pro pomoc zdravotně postižené mládeži, Brno

bullet

Slovensko - Neinvestičný fond ŠANCA, Košice 

Názov projektu:

Sport will cross borders

Trvanie projektu:

01.12.2006 - 30.06.2007

Termín výmeny:

01.06.2007 - 10.06.2007

Miesto konania:

Groesbeek, Werkenrode

Na výmennom pobyte sa zúčastnilo celkom 30 mladých ľudí z troch krajín (z každej krajiny po 10 mládežníkov), ktorí sú zdravotne postihnutí a majú nedostatok príležitosti na kontakt s rovesníkmi s iných krajín. Skupinu našich mládežníkov doprevádzali dvaja pedagogický pracovníci a traja asistenti.

Zoznam účastníkov našej skupiny

Mládežníci

(študenti 2.až 4.OA) 

Viktor Varga, Monika Kopčíková, Ján Puchein, Veronika Kozmová, Peter Kaprál, Alexandra Švecová, Iveta Miženková, Andrej Řezanina, Ladislav Koperdan, Lívia Augustínová,

Pedagogický dozor:

Mária Čabalová,  Anna Strhárska,

Asistenti:

Mária Čopová,Ľubica Čabalová, Ľubica Fečková

Príprava projektu

Na tento projekt sme sa pripravovali so skupinou študentov z 2. až 4. ročníka OA. Názov projektu "Sport will cross borders" navrhla holandská skupina, ktorá po dohode z predchádzajúcej výmeny v Česku, bola hostiteľskou krajinou. Vzhľadom na názov projektu boli vytipované témy v duchu ktorých sa pripravoval program stretnutia: šport ako prostriedok na posilnenie tela a vôle, šport ako prostriedok na spoznávanie seba aj druhých, šport ako snaha o prekonávanie prekážok a samého seba.

S prípravou na projekt sme začali už v decembri 2006. Rozdelili sme si prácu na dve základné úlohy: vypracovanie samotného projektu za účelom získania grantu a príprava skupiny mládežníkov na výmenný pobyt. Na vypracovaní projektu sa podieľali najmä Ľ. Čabalová a M. Čopová a zástupca mládežníkov V. Kozmová. Práce koordinovala M. Čabalová ako štatutárny zástupca žiadateľskej organizácie "Neinvestičný fond Šanca" . Ostatní členovia skupiny sa prostredníctvom emailu kontaktovali s kamarátmi z Čiech a Holandska, konzultovali  program pobytu a pripravovali spomienkové darčeky pre účastníkov stretnutia. Okrem toho sa všetci snažili zdokonaliť v anglickom jazyku a analyzovali témy stretnutia najmä so zmeraním na úspechy slovenských športovcov. Prípravnú návštevu pre veľkú vzdialenosť sme nevykonali, názov projektu a podmienky pobytu sme konzultovali už na predchádzajúcej výmene v Česku. 

Program výmenného pobytu

01.06.2007

Cesta autobusom cez Česko, Nemecko do Holandska.

02.06.2007

Príchod predpoludním do miesta pobytu Groesbeek Werkenrode, ubytovanie v ubytovni Bijenkorft. Zvítanie sa všetkých účastníkov pobytu, oboznámenie sa s programom, spoznávanie okolia, zoznamovacie a spoločenské hry. 

03.06.2007

Cesta autobusom do mesta Nijmegen. Prehliadka mesta s účasťou na oslavách založenia mesta. Návrat do miesta pobytu, športové aktivity, súťaže zmiešaných družstiev účastníkov pobytu.

04.06.2007

Cesta do Amsterdamu, prehliadka Ajax arény - futbalového tímu Ajax Amsterdam. Prehliadka mesta, plavba loďou po vodných kanáloch mesta, návrat do Werkenrode, spoločenské hry. 

05.06.2007

Doobedňajšia prehliadka školy našich hostiteľov. Športové popoludnie, bocca, futbal, hokejbal, plávanie, predstavenie a nácvik juda. Večerná účasť na koncerte populárnej hudby vo Werkenrode.

06.06.2007

Doobedňajšia prehliadka mesta Nijmegen. Popoludňajšia návšteva lezeckého centra Carpe diem, nácvik streľby z luku. Spoločenský večer, zoznamovacie hry. 

07.06.2007

Výtvarný workshop na tému: "Čo ťa zaujalo na pobyte v Holandsku?" Poobede stavba pltí a skúšobná plavba na vytvorených plavidlách. Spoločenský večer spojený s predstavovaním výtvarných prác vytvorených počas dopoludnia. Výmena darčekov medzi zúčastnenými a vyhodnotenie pobytu vedúcim holandskej skupiny - diskotéka. 

08.06.2007

Cesta do Haagu, sídla holandskej kráľovskej rodiny, prehliadka mesta, oddych na pláži severného mora. Cesta späť do Werkenrode, rozlúčka s českou skupinou, ktorá odchádzala už v piatok večer.

09.06.2007

Rozlúčka s holandskými hostiteľmi. Cesta autobusom späť na Slovensko.

10.06.2007

Vyhodnotenie výmeny, rozlúčka účastníkov pobytu, výmena upomienkových darčekov. Cesta autobusom do Košíc. 

Každý deň večer bolo hodnotenie dňa medzi skupinami mládežníkov. To isté vykonávali aj vedúci skupín vo večerných hodinách a zároveň časovo upresňovali program nasledujúceho dňa. 

Následovné aktivity

O priebehu celej prípravy projektu a o realizovanom výmennom pobyte zástupcovia mládežníkov informovali:
bullet

na informačných paneloch v priestoroch školy;

bullet

na web stránke školy a web stránke Šanca n.f.;

bullet

prostredníctvom príspevkov účastníkov výmeny do školského časopisu "Opátka";

bullet

prostredníctvom besied so študentmi OA pred realizáciou projektu a besedy dňa 27.06.2007 na ktorej spolužiakom z OA premietli fotodokumentáciu z pobytu a podelili sa o svoje zážitky z výmenného pobytu.

Finančné zabezpečenie

Na realizáciu našej časti projektu bol schválený finančný príspevok Národnou agentúrou pre grantový programu EU MLÁDEŽ V AKCII  vo výške 5.800 EU. Konečná výška príspevku bude upresnená vo vyúčtovaní podľa skutočných nákladov.

Samotné uskutočnenie výmeny bolo iba vďaka financovaniu z prostriedkov "Neinvestičného fondu ŠANCA", zriadeného pri škole pre TP, nakoľko na realizáciu projektu nebola poskytnutá žiadná záloha.

Foto

Stránka aktualizovaná 27.06.2007

 

Home Up Rok 2009 Rok 2008 Rok 2007 Rok 2006 Rok 2005 Rok 2004 Rok 2003